Harmonisch versus onharmonisch

Harmonisch versus onharmonisch

Harmonisch versus onharmonisch geeft duidelijk een tegenstelling weer waar we dagelijks mee te maken hebben. Of we harmonisch of onharmonisch denken en spreken, ons uitdrukken in muziek en andere kunstvormen, er zal altijd een aantrekkende of afstotende werking van uitgaan die effect heeft op onszelf en de omgeving. De ervaring leert ons dat deze tegengestelde vormen van trilling of klank een grote invloed hebben op ons systeem, zowel fysiek als psychisch.

Altijd is er eerst klank van welke aard ook, klank is altijd de oorzaak, en het gevolg van klank is licht. Licht maakt de waarheid in onze gedachten en handelingen zichtbaar en brengt alles naar de oppervlakte. Hierop aansluitend is na jarenlange ervaring onmiskenbaar gebleken dat harmonische klanken in de toepassing van klankzang veel zichtbaar maken wat ongezien leek en een helende uitwerking hebben op alle lagen van de samengestelde hele mens. Ze hebben een verheffende en verbindende functie en brengen nog veel meer teweeg. (zie klankzang en ervaringen). Deze manier van uitdrukken is een heel directe, niets verbloemende en zuivere, die laat zien dat we als mens in staat zijn harmonische werelden te scheppen.

Dat onharmonische klanken een tegengestelde uitwerking hebben, je naar beneden halen naar een gebied dat je vasthoudt, en vernietigend werken op je energiesysteem, heb ik ook zelf mogen ondervinden. Niet dat het een prettige ervaring is te noemen, integendeel, maar deze onaangename lijfelijke gewaarwording heeft mij de juistheid getoond van wat ik innerlijk weet als antwoord op iemands vraag hoe we ons kunnen bevrijden van de invloed van een alles doordringend laagfrequent geluid. Dit soort aanhoudende omgevingsgeluiden kan, als je daar gevoelig voor bent, je energiesysteem volledig ontregelen.

Nu produceren we dagelijks zelf, zonder dat we er ons van bewust zijn, onharmonische vibraties wanneer we, om maar een paar voorbeelden te noemen: klagen, onze verantwoordelijkheden afschuiven en de ander of onszelf veroordelen op basis van niets. Op grotere schaal is vooral het constante geluid van wapens in oorlogslanden een indringende aanslag op ons energiesysteem, net zoals in oorlog-vrije-landen langdurig gepest, misbruik van de vrijheid van meningsuiting of andere vormen van schade doen, disharmonie veroorzaken. Die kan gaan werken als gif dat zich vastzet op een zwakke plek of een verstopping in ons energieveld, waardoor we er letterlijk ziek van worden.

Een algemeen bekend probleem hierbij is dat we onze oren niet kunnen sluiten voor welk geluid dan ook en de trilling ervan altijd diep doordringt, waardoor de voortdurende vibratie, afkomstig van omgevingsgeluiden of door onszelf of een ander uitgezonden, de balans kan verstoren.

In mijn geval voltrekt zich dit in een paar minuten tijd bij het kijken en luisteren naar een hedendaagse compositie vol onharmonische klanken waarvan ik lichamelijk onpasselijk word, in elkaar krimp, onrustig word, regelmatig diep moet zuchten, en dat allemaal in die paar minuten onsamenhangende muziek, zonder ritme en harmonie. Deze inwerking op mijn lijf heeft tot gevolg dat ik die nacht strak gespannen geen oog dichtdoe, hoewel ik een zeer goede slaper ben, en constant blijf malen over een situatie van een ander die bij tijd en wijle wel m’n aandacht vraagt maar me normaal gesproken niet in z’n greep houdt. Ik zit vast in een ondoorzichtig mistig gebied, wind me over de zaak op en moet en zal dat de ander meedelen. Ik ben in deze toestand niet in staat de zaak van bovenaf te beschouwen en in de juiste proporties te zien.
Het is de meditatie op de avond na de slapeloze nacht die me weer  naar de gebieden van inzicht brengt waar de diepe werking van heilzaam geluid op ons hele wezen helder bekrachtigd wordt.

Wat kunnen we doen als de weegschaal blijvend doorgeslagen blijkt te zijn naar de meer onharmonische kant? We kunnen te allen tijde, in plaats van de ander en onszelf bewust of onbewust te schaden, het evenwicht weer herstellen door eerlijk te zijn in ons denken, spreken en handelen en daarbij vooral onze motieven te kennen. Bewust geen-schade-veroorzaken is het beste innerlijke ‘medicijn’ en de enige zuivere methode om ons etherisch lichaam, dat ons fysieke lichaam bepaalt, te reinigen.

De krachtigste en vooral meest duurzame methode om ons van ongewenste invloeden te kunnen bevrijden is van binnenuit bescherming en versterking op te bouwen, want daardoor wordt ons energiesysteem met zijn centra of chakra’s gezuiverd en de toegang voor hogere energieën vrijgemaakt. Dan kunnen we ons richten op het ondersteunen van anderen en het verheffen van onze medemens via aandacht, begrip en samenwerking. En zijn we daartoe in staat, dan juichen we zelfs toe dat we ons niet kunnen afsluiten voor geluid, omdat we ons dan bevrijd en beschermd kunnen openstellen voor alle schoonheid en waarheid die klanken met verhoogde frequenties ons bieden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.