Harmonisch versus onharmonisch

Harmonisch versus onharmonisch

Harmonisch versus onharmonisch geeft duidelijk een tegenstelling weer waar we dagelijks mee te maken hebben. Of we harmonisch of onharmonisch denken en spreken, ons uitdrukken in muziek en andere kunstvormen, er zal altijd een aantrekkende of afstotende werking van uitgaan die effect zal hebben op onszelf en de omgeving. De ervaring leert ons dat deze tegengestelde vormen van trilling of klank een grote invloed hebben op ons systeem, zowel fysiek als psychisch.
Altijd is er eerst klank van welke aard ook, klank is altijd de oorzaak, en het gevolg van klank is licht. Licht maakt de waarheid in onze gedachten en handelingen zichtbaar en brengt alles naar de oppervlakte. Hierop aansluitend is na jarenlange ervaring onmiskenbaar gebleken dat harmonische klanken in de toepassing van klankzang veel zichtbaar maken wat ongezien leek en een helende uitwerking op alle lagen van de samengestelde hele mens hebben. Ze hebben een verheffende en verbindende functie en brengen nog veel meer teweeg. (zie klankzang en ervaringen). Deze manier van uitdrukken is een heel directe, niets verbloemende en zuivere, die laat zien dat we als mens in staat zijn harmonische werelden te scheppen.

Dat onharmonische klanken een tegengestelde uitwerking kunnen hebben, je naar beneden halen naar een gebied dat je vasthoudt, en vernietigend werken op je energiesysteem, heb ik nu ook mogen ondervinden. Niet dat het een prettige ervaring is te noemen, integendeel, maar deze onaangename lijfelijke gewaarwording heeft mij de juistheid getoond van wat ik innerlijk weet als antwoord op iemands vraag hoe we ons kunnen bevrijden van de invloed van een alles doordringend laagfrequent geluid. Dit soort aanhoudende omgevingsgeluiden kan, als je daar gevoelig voor bent, je energiesysteem volledig ontregelen.

Nu produceren we dagelijks zelf, zonder dat we er ons van bewust zijn, onharmonische vibraties wanneer we, om maar een paar voorbeelden te noemen, klagen, onze verantwoordelijkheden afschuiven en de ander of onszelf veroordelen op basis van niets. Op grotere schaal zal vooral het constante geluid van wapens in oorlogslanden een indringende aanslag op ons energiesysteem zijn, evenals in oorlog-vrije-landen langdurig pesten, misbruik van de vrijheid van meningsuiting of andere vormen van schade doen, disharmonie veroorzaken. Die kan gaan werken als gif dat zich vastzet op een zwakke plek of verstopping in ons energieveld, waardoor we er letterlijk ziek van worden.

Een algemeen bekend probleem is dat we onze oren niet kunnen sluiten voor welk geluid dan ook en de trilling ervan altijd diep door zal dringen, waardoor de aanhoudende vibratie, afkomstig van omgevingsgeluiden of door onszelf of een ander uitgezonden, de balans kan verstoren.
In mijn geval voltrekt zich dit in een paar minuten tijd bij het kijken en luisteren naar een hedendaagse compositie vol onharmonische klanken waarvan ik lichamelijk onpasselijk word, in elkaar krimp, onrustig word, regelmatig diep moet zuchten en dat allemaal in die paar minuten onsamenhangende muziek, zonder ritme en harmonie. Deze inwerking op mijn lijf heeft tot gevolg dat ik die nacht strak gespannen geen oog dichtdoe, terwijl ik een zeer goede slaper ben, en constant blijf malen over een situatie van een ander die bij tijd en wijle wel m’n aandacht vraagt, maar me normaal gesproken niet in z’n greep houdt. Ik zit vast in een ondoorzichtig mistig gebied, wind me over de zaak op en moet en zal dat de ander meedelen. Ik ben in deze toestand niet in staat de zaak van bovenaf te beschouwen en in de juiste proporties te zien.
Het is de meditatie op de avond na de slapeloze nacht die me weer brengt naar de gebieden van inzicht waar de diepe werking van heilzaam geluid op ons hele wezen helder bekrachtigd wordt.

Wat kunnen we doen als eenmaal de weegschaal blijvend blijkt doorgeslagen te zijn naar de meer onharmonische kant? We kunnen te allen tijde, in plaats van de ander en onszelf bewust of onbewust te schaden, het evenwicht weer herstellen door eerlijk te zijn in ons denken, spreken en handelen en daarbij vooral onze motieven te kennen en deze bij naam te durven noemen. Bewust geen-schade-veroorzaken is het beste innerlijke ‘medicijn’ en de enige zuiver esoterische methode om ons etherisch lichaam, dat ons fysieke lichaam bepaalt, te reinigen.
De krachtigste en vooral meest duurzame methode om ons van ongewenste invloeden te kunnen bevrijden is van binnenuit bescherming en versterking op te bouwen. Want door deze in de praktijk te brengen wordt ons energiesysteem met zijn centra of chakra’s gezuiverd, waardoor de toegang voor hogere energieën wordt vrijgemaakt en wij vervolgens ons leven kunnen richten op het ondersteunen van anderen en het verheffen van onze medemens via aandacht, begrip en samenwerking. Zijn we daartoe in staat, dan juichen we zelfs toe dat we ons niet kunnen afsluiten voor geluid, omdat we ons dan bevrijd en beschermd kunnen openstellen voor alle schoonheid en waarheid die klanken en verhoogde trillingen ons bieden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.